Η πιο εξωτική μας πλευρά είναι το ασφαλές μαύρισμα!

Η πιο εξωτική μας πλευρά είναι το ασφαλές μαύρισμα!

Επιτέλους έφτασε το καλοκαίρι. Η διάθεση μας έχει αλλάξει αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες του φετινού χειμώνα. Έχουμε ανάγκη να κάνουμε τα μπάνια μας, να χαρούμε τον ήλιο και να πάρουμε λίγο χρωματάκι, που δείχνει ιδανικό φορώντας τα ανοιχτόχρωμα και αέρινα ρούχα μας. Ωστόσο, ο ήλιος, χρόνο με το χρόνο, γίνεται και πιο επιθετικός για το δέρμα μας αφού, λόγω της εξασθένησης της στοιβάδας του όζοντος, μεγαλύτερη ποσότητα από την υπεριώδη ακτινοβολία φτάνει στην επιφάνειά του, αυξάνοντας τις περιπτώσεις εκδήλωσης μελανωμάτων και άλλων τύπων βλαβών. Ιδού λοιπόν μερικά tips ώστε να μη γυρίζουμε από τις διακοπές μας δίχρωμες και ξεφλουδισμένες αλλά να μαυρίσουμε με ασφάλεια και το χρώμα να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.

Αντηλιακό: Κατάλληλη επιλογή και σωστή χρήση

Το θετικό είναι ότι πλέον οι περισσότεροι μεριμνούν για τη χρήση του. Είναι συχνές όμως ορισμένες αστοχίες κατά την επιλογή ή την εφαρμογή του. Στην αγορά διατίθεται πληθώρα αντηλιακών προϊόντων. Πέρα από τα κόλπα του μάρκετινγκ, αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν και διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα μία αντηλιακή κρέμα με πλούσια υφή είναι κατάλληλη για ξηρή επιδερμίδα ενώ ένα λεπτόρρευστο γαλάκτωμα ενδείκνυται για μεικτή. Οι καινοτόμες φόρμουλες σε μορφή τζελ ή σπρέι διευκολύνουν κάποιον με λιπαρή επιδερμίδα αφού απορροφάται ταχύτερα, χωρίς να αφήνει την λιπαρή και βαριά αίσθηση που έχουμε συνηθίσει. Το ευαίσθητο, ατοπικό δέρμα, ή το επιρρεπές σε πανάδες, απαιτεί εξειδικευμένες φόρμουλες. Η επιλογή του αντηλιακού δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια. Ιδανικά, πριν την αγορά ενός προϊόντος, μπορούμε να το δοκιμάσουμε για κάποιες εφαρμογές ώστε να δούμε ποιο καλύπτει στις ανάγκες μας. Το μεγαλύτερο σφάλμα που κάνει η πλειοψηφία και παρόλο που χρησιμοποιεί αντηλιακό καίγεται είναι η μη συχνή ανανέωση του. Το νερό, ο ιδρώτας και το σκούπισμα με την πετσέτα απομακρύνουν το προϊόν από το δέρμα μας με αποτέλεσμα να χρειάζεται νέα εφαρμογή. Το δεύτερο λάθος είναι να υποτιμάμε κάποια περιοχή. Πόσοι έχουμε πει «Δε βάζω αντηλιακό στην κοιλιά/πόδια γιατί θέλω να μαυρίσω» και τελικά καήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε.

Ενυδάτωση για μαύρισμα και όχι έγκαυμα

Το έγκαυμα έχει ως πρώτο χαρακτηριστικό την απώλεια νερού. Με γνώμονα αυτό το στοιχείο είναι λογικό συμπέρασμα ότι το αφυδατωμένο δέρμα καίγεται πιο εύκολα. Για επαρκή ενυδάτωση, χρειαζόμαστε «ενισχύσεις» από διάφορες πλευρές. Πίνουμε αρκετό νερό, και εντάσσουμε στη διατροφή μας φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Βασιλιάς όλων είναι το λατρεμένο μας καρπούζι. Επιπλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά ενυδατική σώματος μετά το μπάνιο και after sun. Ένα πού βολικό tip είναι να αφήσουμε την ενυδατική μας στο ψυγείο. Η πλούσια σύσταση των ενυδατικών κρεμών Cat with Hat «απογειώνεται» όταν την απλώσουμε πάνω στο δέρμα που έχει κρατήσει τη θερμότητα από τον ήλιο, δίνοντας μια αίσθηση παγωμένου γιαουρτιού που αμέσως ανακουφίζει.
Στη θάλασσα, σε περίπτωση που έχουμε ανάγκη άμεση αίσθηση δροσιάς χρησιμοποιούμε ανά διαστήματα κάποιο ενυδατικό τόνερ που καταπραΰνει την επιδερμίδα. Προτιμάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση φόρμουλες που περιέχουν αλόη ώστε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της ιδιότητες για βαθιά ενυδάτωση.

Απολέπιση: Μήπως περιορίζει το μαύρισμα;

Κατά την απολέπιση απομακρύνουμε τη στοιβάδα των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος οπότε επιταχύνουμε και την διαδικασία αποβολής του μαυρίσματος. Εάν όμως η επιδίωξη μας είναι ένα ομοιόμορφο bronze χρώμα σε ένα υγιές και απαλό δέρμα, δεν πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το scrub μας, κάνοντας συχνή και ήπια απολέπιση, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση κηλίδων και και να διατηρήσουμε την ελαστικότητα του.

Διατροφή: σύμμαχος και στο μαύρισμα!

Αν και συνηθίζουμε να υποτιμάμε το κομμάτι της διατροφής στον στόχο του μαυρίσματος, να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την έκκριση της χρωστικής μελανίνης και προστατεύουν τον οργανισμό μας από την βλαπτική ακτινοβολία του ηλίου, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Αυτές είναι:

Τροφές με β-καροτένιο όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, το γκρέιπφρουτ, το μάνγκο, η γλυκοπατάτα, το καρπούζι, το σπανάκι κ.α που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα

Τροφές με βιταμίνη Ε όπως το αβοκάντο, ξηροί καρποί, φύτρες δημητριακών, γαρίδες κ.α Έχει αντιοξειδωτική δράση, θρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την πρόωρη γήρανση

Τροφές με βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η πιπεριά, η ντομάτα, οι φράουλες κ.α. Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ρυθμίζει τη σύνθεση του κολλαγόνου

Αγάλι Αγάλι… έρχεται το μαύρισμα

“Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι” που λέει και ο σοφός λαός. Και αυτό έχει άμεση εφαρμογή στο θέμα μας. Το βασικότερο όλων για ένα όμορφο και υγιές μαύρισμα είναι… η υπομονή. Αν, έστω και μία φορά, το παρακάνουμε με την προσπάθεια μας να αποκτήσουμε σταρένιο δέρμα, δεν είναι απίθανο να καταλήξουμε… πουά από τα μπαλώματα που θα δημιουργηθούν στο ήδη μαυρισμένο μας δέρμα από το ξεφλούδισμα που ακολουθεί το έγκαυμα. Συχνά θεωρούμε ότι μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά το χρόνο παραμονής μας στον ήλιο. Κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες ο ήλιος πάντα μας διαψεύδει. Επομένως, αν οι διακοπές μας δεν αρκούν χρονικά για να πετύχουμε το μαύρισμα των ονείρων μας… δε χρειάζεται να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Δε θα γίνουμε όλες λατίνες. Η κάθε επιδερμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της και εμείς πρέπει να τις σεβόμαστε. Στο κάτω κάτω ομορφιά, μέσα στην τεράστια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών, είναι η υγιής μας όψη.

Share this post