Η παρασκευή σαπουνιού από τα βάθη των αιώνων-Η Ψυχρή Μέθοδος

Η παρασκευή σαπουνιού από τα βάθη των αιώνων-Η Ψυχρή Μέθοδος

Το φυσικό σαπούνι που βρίσκεται στο μπάνιο σας έχει πράγματι μια εντυπωσιακή ιστορία που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Οι αρχαιότερες καταγραφές χρήσης σαπουνιού χρονολογούνται περίπου στο 2800 π.Χ. στην περιοχή της Αρχαίας Βαβυλώνας. Τόσους αιώνες αργότερα και η αξία του καλού χειροποίητου σαπουνιού το καθιστά απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Και καθώς τονίζουμε το «καλό και χειροποίητο» έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε τι το διαφοροποιεί με τα φαινομενικά τέλεια προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που διατίθενται από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις… Μα φυσικά η ίδια η διαδικασία παραγωγής είναι το μυστικό, σε συνάρτηση με το επίπεδο ποιότητας των πρώτων υλών.

Η χημεία του σαπουνιού

Το σαπούνι παρασκευάζεται με αντίδραση λιπών ή ελαίων (τριγλυκεριδίων) με ένα καυστικό άλκαλι (συχνότερα καυστικό νάτριο). Το τελικό προϊόν είναι η γλυκερίνη και το παλμιτικό νάτριο, γνωστότερο ως σαπούνι. Το έλαιο βάσης μπορεί να είναι σε υγρή ή στέρεα μορφή ή μείγμα διαφορετικών ελαίων. Ο τύπος και η αναλογία τους  είναι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι καθώς καθορίζουν τη σκληρότητα του τελικού μας παρασκευάσματος και την ικανότητα του να αφρίζει.

Η θερμή και η ψυχρή μέθοδος

Συνήθως, προς οικονομία χρόνου, η μέθοδος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική κλίμακα είναι η θερμή μέθοδος σαπωνοποίησης. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, εάν χρησιμοποιούνται θερμοευαίσθητα συστατικά καταστρέφονται, όπως πολλά ευεργετικά στοιχεία των φυτικών ελαίων. Επιπλέον, απομακρύνεται η πολύτιμη γλυκερίνη που παράγεται, με σκοπό την εμπορική της αξιοποίηση σε καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς κλπ. Αντίθετα, το στάδιο της «ωρίμανσης» της ψυχρής μεθόδου είναι μία αργή διαδικασία που διαρκεί μέχρι και τρεις μήνες. Ως αποτέλεσμα όλα τα ευεργετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γλυκερίνης διατηρούνται στο σαπούνι μας, καθιστώντας την ψυχρή μέθοδο συνώνυμη της ποιότητας.

Το σαπούνι ελαιολάδου

Ειδική και δημοφιλής κατηγορία είναι τα σαπούνια που περιέχουν ως βάση κυρίως ελαιόλαδο. Εξαιρετικό συστατικό για εφαρμογή σε οποιοδήποτε περιοχή του σώματος, επιλέγεται για τα πιο ποιοτικά σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται όλα τα σαπούνια του Cat with Hat που προορίζονται για το σώμα, το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, ή την ευαίσθητη περιοχή, ακόμα και τα  limited edition! Ανάλογα με τη φόρμουλα ενδέχεται να περιέχουν και άλλα πολύτιμα λιπαρά συστατικά, όπως έλαιο καρύδας ή βούτυρο καριτέ, που συμβάλλουν στη θρέψη και ενυδάτωση του δέρματος. Μάλιστα, η επιλογή βιολογικών ελαίων και η χρήση της εν ψυχρώ σαπωνοποίησης αποτελούν και τις καταλληλότερες εναλλακτικές για την προστασία των οικοσυστημάτων σε αντίθεση με τα σκληρά βιομηχανικά σαπούνια που όταν απορρίπτονται μέσω του αποχετευτικού συστήματος μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως τα αρώματα και τα τεχνητά χρώματα είναι το τελευταίο κίνητρο για την επιλογή του καθημερινού σας σαπουνιού. Η ποιότητα και η απαράμιλλή φροντίδα της επιδερμίδας σας πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, χαρακτηριστικά που στα σαπούνια Cat with Hat μπορούμε να σας εγγυηθούμε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτά είναι και τα πραγματικά σαπούνια και όχι οτιδήποτε αφρίζει στο νερό, όπως προωθούν οι μεγάλες βιομηχανίες…

Share this post