Καλέντουλα ή Κατιφές

Καλέντουλα ή Κατιφές

Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως πορτοκαλί μαργαρίτα, αφού μάλιστα αποτελούν και συγγενικά είδη. Είναι ένα όμορφο, ετήσιο αγριολούλουδο που εντοπίζεται σε αφθονία στις περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Η επίσημη ονομασία της είναι Calendula officinalis και προέρχεται από τη λατινική λέξη «calens», η οποία σημαίνει «η πρώτη μέρα κάθε μήνα», καθώς οι Ρωμαίοι ισχυρίζονταν ότι τότε ανθίζει.

Η καλέντουλα έχει ερευνηθεί εκτενώς χημικά και φαρμακολογικά. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ακράδαντα τα οφέλη από τη χρήση του κατιφέ καθώς και τις πολλαπλές φαρμακολογικές του ιδιότητες. Αιώνες πριν, χρησιμοποιούταν ήδη σε Ευρώπη, Ινδία και Κίνα ως επουλωτικό πληγών, ως αντισπασμωδικό, για τον ίκτερο, για τον καθαρισμό του αίματος κ.α. Σήμερα οι χημικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει την ύπαρξη τριτερπενίων, φλαβονοειδών, κουμαρινών και άλλων πολύτιμων μορίων στα οποία οφείλει η Calendula το ευρύ φάσμα των βιολογικών επιδράσεων που την καθιστά ένα από τα πιο αξιόλογα φυτικά συστατικά για χρήση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα περιποίησης, και όχι μόνο.

Από τη φαρμακολογική σκοπιά…

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τους παρακάτω ισχυρισμούς. Το μεγάλο εύρος των ιδιοτήτων της Calendula απαιτεί πιο διεξοδικές μελέτες για την αξιοποίηση της σε φάρμακα. Τα ευρύματα όμως είναι πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα διαθέτει:

  • Αντιφλεγμονώδη και αντι-οιδηματική δράση: χάρη στη πλούσια σύνθεσή της σε φλαβονοειδή, είναι αποτελεσματική σε οιδήματα από εγκαύματα καθώς και στην ανακούφιση δερματίτιδας που οφείλεται σε ακτινοθεραπείες.
  • Επουλωτική δράση και ανακούφιση δερματικών ερεθισμών: είναι ίσως η κυριότερη δράση της καλέντουλας και αποδίδεται στην αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών και του κολλαγόνου
  • Αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια σε αναερόβια και προαιρετικά αερόβια περιοδοντικά βακτήρια
  • Αντιμυκητιασική δραστικότητα (αιθέριο έλαιο)
  • Αντικαρκινική δράση κι ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων (χρήση μεθανολικού και υδατικού εκχυλίσματος)
  • Ηπατοπροστατευτική δράση
  • Ανοσοδιεγερτική δράση
  • Σπασμολυτική και σπασμογόνο δράση
  • Εντομοκτόνο δράση
  • Αντιική δράση: ενδιαφέρον είναι ότι το βάμμα από τα άνθη της Calendula officinalis κατέστειλε την αντιγραφή του απλού ιού του έρπητα!
  • Αντηλιακή προστασία: ο SPF=15 από έλαιο καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντηλιακές κρέμες για προστασία από την επικίνδυνη UV ακτινοβολία και για να διατηρήσει το φυσικό χρώμα του δέρματος

 

Αξιοποίηση του γνωστού μας Κατιφέ για υγεία, ευεξία και ομορφιά.

Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού αποτελούν κατά κύριο λόγο τα άνθη του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα. Η χρήση είναι κυρίως εξωτερική. Μερικές μόνο συνηθισμένες χρήσεις είναι οι εξής:

  • Από το φυτό παρασκευάζεται ένα από τα πιο καταπραϋντικά και επουλωτικά έλαια βάσης για το δέρμα. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και για τα ευαίσθητα δέρματα
  • Συνίσταται για την ακμή, τα κοψίματα και τα τραύματα, τα έλκη, τους μώλωπες, τα εγκαύματα, το έκζεμα και τους κιρσούς.
  • Η συνεπής, καθημερινή χρήση μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονές
  • Μπορεί να αξιοποιηθεί σε κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα για μολύνσεις των νυχιών και ουλές.
  • Εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα μασάζ αρωματοθεραπείας. Δοκιμάστε να προσθέσετε αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας για χαλάρωση και αναζωογόνηση
  • Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κρέμες και έλαια, σε δημοφιλή προϊόντα του εμπορίου, όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα, σε κρέμες αλλαγής πάνας κ.α.

Ο κατάλληλος τρόπος συντήρησης για τα προϊόντα που περιέχουν καλέντουλα είναι η αποθήκευση σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος, για έως και 3 έτη.

Αυτό που μάλλον χρειάζεται να κρατήσουμε από τα παραπάνω είναι ότι η χρήση αυτού του πολύτιμου βοτάνου στη λαϊκή θεραπευτική έως και σήμερα οφείλεται σε κάποιες από τις παραπάνω δράσεις που οι άνθρωποι ανακάλυπταν τυχαία και αξιοποιούσαν εμπειρικά. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η κατεργασία της Calendula από έμπειρους χημικούς έχει δημιουργήσει προϊόντα περιποίησης με εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ οι μελέτες σίγουρα δε σταματάνε για ένα τόσο πολύτιμο βότανο που μάλιστα υπάρχει σε αφθονία. Εμπνεόμενοι από το φυσικό πλούτο, στο Cat with Hat εκμεταλλευόμαστε τα θαύματα της φύσης.
Σας καλούμε να ανακαλύψετε οι ίδιοι τα οφέλη αυτού του αγριολούλουδου επιλέγοντας
τα υγρά σαπούνια  και τα αφρόλουτρα CwH, το σαπούνι ελαιολάδου white satin” με εκχύλισμα καλέντουλας και την φυσική κεραλοιφή!

Share this post