Άργιλος: Μια αναζωογονητική βουτιά στη λάσπη!

Άργιλος: Μια αναζωογονητική βουτιά στη λάσπη!

Άργιλος ή πηλός. Χιλιάδες χρόνια πριν ακόμα αποδειχθούν επιστημονικά τα οφέλη του, χρησιμοποιούταν ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς από του αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες, τους Ινδούς, τους Κινέζους. Σήμερα, γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού, μιας πρώτης ύλης ευρέως γνωστής και ευτυχώς σε αφθονία στη φύση. Είναι ένα αργιλοπιριτικό ορυκτό, κοιτάσματα του οποίου βρίσκονται και στη χώρα μας, στη Μήλο και στην Αίγινα. Οι δράσεις του οφείλονται στον μηχανισμό με τον οποίο δρα ο άργιλος, που είναι η προσρόφηση υλικών στα μόρια και στα ιόντα του, δηλαδή η προσρόφηση των εκκρίσεων του δέρματος (σμήγμα, ιδρώτας). Από αυτή την απλούστατη δράση πηγάζουν τα πολλαπλά οφέλη για τα οποία επιλέγουμε να κάνουμε μία μάσκα με βάση τον άργιλο.

Τι προσφέρει η μάσκα αργίλου στο δέρμα μου;

Κατά το χρόνο παραμονής του αργίλου στο δέρμα, προσροφά ρύπους, σμήγμα και βακτήρια. Με την απομάκρυνσή του, παρασύρονται και όλα όσα έχει προσροφήσει, που οφείλονται για τη λιπαρή και θαμπή μας όψη.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του αργίλου, καθώς όταν έχουμε ανάγκη από βαθύ καθαρισμό, ενδέχεται να πέσουμε στην παγίδα της χρήσης σκληρών καθαριστικών του δέρματος που δημιουργούν έντονη αίσθηση τραβήγματος. Η πραγματική ανάγκη του δέρματός μας είναι βαθύς, αποτελεσματικός καθαρισμός αλλά ταυτόχρονα απαλός και συμβατός με τις ανάγκες του. Βασικός όρος για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η παραμονή της μάσκας για όχι περισσότερο από 15-20 λεπτά, ανάλογα και με τον τύπο του δέρματός μας και το είδος του αργίλου που χρησιμοποιούμε.

Για να επέλθει η κατάλληλη ισορροπία στην παραγωγή του σμήγματος, ενδεχομένως να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από έναν τύπο αργίλου. Είναι συχνό φαινόμενο στη ζώνη Τ να υπερλειτουργούν οι σμηγματογόνοι αδένες, ενώ στο μέτωπο ή στα μάγουλα να βλέπουμε σημάδια ξηρότητας. Ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε στις ξηρές ζώνες τη λευκή άργιλο. Κυρίως για τις λιπαρές επιδερμίδες, η μάσκα αργίλου μετά την πρώτη χρήση θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησης σας αφού το “μάτ” αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή θα σας ανταμείψει.

Η εφαρμογή μιας μάσκας αργίλου, μπορεί να έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που οι πόροι μας είναι διογκωμένοι. Συνήθως, αυτό το πρόβλημα είναι εντοπισμένο στη μύτη και γύρω από αυτή. Ο άργιλος δρα με τέτοιο τρόπο που καθαρίζει τους πόρους και τους συσφίγγει. Ως αποτέλεσμα, μικρότερη επιφάνεια του σμήγματος έρχεται σε επαφή με τους οξειδωτικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας και επομένως περιορίζονται τα μαύρα στίγματα.

Ο άργιλος καθαρίζει το ταλαιπωρημένο δέρμα και συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Διαθέτει, δηλαδή, ελαφρά απολεπιστική δράση που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε σημάδια και ουλές. Συνδυαστικά με την απομάκρυνση της λιπαρότητας, συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής και χαρίζει μια πιο φωτεινή όψη λόγω της σταδιακής αναγέννησης της επιδερμίδας.

Το σύνολο των επιδράσεων μιας μάσκας αργίλου, και η αποβολή των παραγόντων που φράζουν τους πόρους βοηθούν το δέρμα μας να αναπνέει και το προετοιμάζουν να δεχτεί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε.

Μάλιστα, μετά την εφαρμογή της, ενδέχεται να εμφανιστεί ερυθρότητα. Αυτή είναι παροδική κι οφείλεται στην διέγερση της κυκλοφορίας τοπικά.

Μια άλλη ιδιαίτερη δράση του αργίλου ενδέχεται να είναι η αντηλιακή προστασία. Αν και δε χρησιμοποιείται ως συστατικό με αποδεδειγμένη αντηλιακή δράση, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Λασποθεραπεία στο σπίτι με την υπογραφή του ‘Cat with Hat’.

Πράσινη άργιλος: Πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Έχει αντιφλεγμονώδη και απορροφητική δράση. Κατάλληλη για καθαρισμό,για αποτοξίνωση της επιδερμίδας, για τόνωση και σύσφιξη. Συνιστάται για τις επιδερμίδες με τάσεις ακμής, αφού ρυθμίζει αποτελεσματικά την έκκριση σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.
Επιλέξτε την, αν έχετε: μεικτό και λιπαρό δέρμα.

Λευκή άργιλος:η πιο ήπια άργιλος πλούσια σε πυρίτιο,αφού έχει μικρή απορροφητικότητα και δεν αφαιρεί όλη την υγρασία από την επιδερμίδα. Είναι ιδιαίτερα “απαλή”, απολεπίζει ήπια, καθώς αφήνει το δέρμα μαλακό και λείο.
Επιλέξτε την, αν έχετε:ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα.

Κόκκινη άργιλος: η πιο ισχυρή μορφή αργίλου είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και οφείλει το χρώμα της στα οξείδια του σιδήρου. Επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων και ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης της επιδερμίδας.
Επιλέξτε την για:σημάδια, όπως ουλές, ραγάδες, κοκκινίλες από σπασμένα αγγεία και για χρήση κάτω από τα μάτια, με μαύρους κύκλους και “σακούλες”.

Πως να τη χρησιμοποιήσετε:
Τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας αργίλου σε ένα μικρό καθαρό σκεύος και προσθέστε λίγο νερό, έως ότου πάρει μορφή πάστας. Ανακατέψτε καλά και απλώστε την στο πρόσωπο. Αφήστε 15-20 λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Extra tip:Για να ενισχύσετε τις αναζωογονητικές ιδιότητες της μάσκας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με διάφορα ανθόνερα, φυτικά έλαια, μέλι, λεμόνι, αλόη ή γιαούρτι για αίσθηση δροσιάς.

Share this post