Ανακύκλωση: Μήπως να τη δεις με άλλο μάτι;

Ανακύκλωση: Μήπως να τη δεις με άλλο μάτι;

Ανακύκλωση. Την έχουμε συνδέσει με τον επιπλέον κάδο στην κουζίνα μας που γεμίζει από αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού και γυάλινα μπουκάλια μπύρας. Ίσως και το ειδικό δοχείο στο βιβλιοπωλείο για τις μπαταρίες. Με το πλαστικό τι γίνεται; Με τα υπόλοιπα τι γίνεται άραγε; Θυμάμαι που άκουγα ότι το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται. Χρόνια ολόκληρα τις περισσότερες συσκευασίες από τα καλλυντικά και προσωπικά μου είδη τις πετούσα στον κάδο απορριμάτων. Μεγάλο λάθος που σίγουρα κάνουμε οι περισσότεροι. Έρευνες δείχνουν ότι ανακυκλώνουμε κυρίως είδη που υπάρχουν στην κουζίνα. Ευτυχώς, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας υπέδειξε καταλληλότερα υλικά να χρησιμοποιούμε για τις συσκευασίες των αγαπημένων μας προϊόντων, που αν και πλαστικά, είναι ανακυκλώσιμα. Το συμπέρασμα… αν κοιτάξουμε στο νεσεσέρ μας, οι συσκευασίες που μπορούμε να ανακυκλώσουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που φανταζόμασταν αρχικά.

Κατανοώντας την ανάγκη να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην προστασία του περιβάλλοντος, στο Cat with Hat κάναμε τις επιλογές μας. Απαντάμε με πράξεις στην ανησυχία κάθε ενός που ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις των μη ανακυκλώσιμων απορριμάτων στο οικοσύστημα, επιλέγοντας συσκευασίες με ενισχυμένο οικολογικό προφίλ.

Πιο συγκεκριμένα οι επιλογές μας…

  1. PET: ή Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Είναι ένα πολυμερές συμπύκνωσης από τα μονομερή αιθανοδιόλη και τεφθαλικό διμεθυλεστέρα. Eίναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό. Τείνει να αντικαταστήσει τις συσκευασίες PVC, χάρη στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του. Είναι σκληρό υλικό που δεν πατιέται εύκολα. Παρασκευάζεται στην Ευρώπη. Έχει ευρύτατη εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων. Είναι σύμφωνο με όλους τους διεθνείς κανονισμούς. Είναι διαφανές, άθραυστο και επιτρέπει την ασφαλή διακίνηση και αποθήκευση των προϊόντων χωρίς προβλήματα. Ανάμεσα στις ιδιότητές του είναι η χαμηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, διατηρώντας έτσι τα προϊόντα σε άριστη κατάσταση και συμβάλλοντας στη διατήρηση της διάρκειας ζωής.
  2. Για τα Body Mists χρησιμοποιούμε κατάλληλους βιοδιασπώμενους περιέκτες από ζαχαροκάλαμο (sugarcane). Το body mist μας συνοδεύει στην εκδρομή, στη θάλασσα, στο ταξίδι. Το υλικό αυτό προσδίδει ανθεκτικότητα για να καλύπτει αυτή την ανάγκη, ενώ είναι πλήρως βιοδιασπώμενο.
  3. Οι μάσκες προσώπου συσκευάζονται σε ειδικά γυάλινα βάζα. Εφόσον χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο τους, μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερες φορές για άλλες χρήσεις και έπειτα να ανακυκλωθούν όπως ένα κοινό γυάλινο μπουκάλι.
  4. Για τα αγαπημένα μας σαπούνια πλάκες: ανάμεσα σε διάφορες επιλογές, προτιμήσαμε τη μινιμαλιστική λύση των χάρτινων κραφτ κουτιών. Αποτελεί ένα είδος συσκευασίας κατάλληλο για λιγότερο ευαίσθητα στην έκθεση στον αέρα προϊόντα, όπως χαρακτηριστικά αποτελεί το στέρεο σαπούνι.
  5. Όλες οι σακούλες συσκευασίας που χρησιμοποιούμε είναι επίσης ανακυκλώσιμες, χωρίς όμως να υστερούν σε αισθητική. Συνεπώς, μη διστάζετε να επιλέξετε τις συσκευασίες των δώρων για τους αγαπημένους σας στο κατάστημά μας, αφού οι γήινοι τόνοι και η κομψότητα τους είναι αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά που κερδίζουν πόντους στο στυλ, συγκριτικά με τις συνηθισμένες εμπορικές σακούλες. Συνειδητά αποφεύγουμε τις περιττές συσκευασίες και γι΄ αυτό το λόγο τα προϊόντα Cat with Hat δεν έχουν επιπλέον κουτιά συσκευασίας εκτός από τον κύριο περιέκτη τους. Για τους πιο απαιτητικούς προνοήσαμε και προτείνουμε τα χειροποίητα καλαθάκια μας, ποιοτικά, πανέμορφα και χρηστικά που μπορούν είτε να συνοδεύσουν κάποιο προϊόν της επιλογής σας ως πακέτο δώρου, είτε να τα προσφέρετε μόνα τους,

 

Η πραγματικότητα είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι που αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση δεν είναι ατομική ευθύνη μας. Αποτελεί κοινωνική ευθύνη. Πλέον, όμως, όλο και περισσότεροι προσπαθούμε να συμβάλλουμε τουλάχιστον με το ατομικό μας παράδειγμα. Έτσι, στο Cat with Hat τούτο είναι από τα θέματα που δε μπορούμε να αμελήσουμε. Είναι πρωτεύον στόχος μας η οικολογική συνεισφορά να συμβαδίζει με τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος που φτάνει στα χέρια σας. Έτσι, ανάμεσα σε ένα σωρό διαφόρων ποιοτήτων, ξεχωρίσαμε συσκευασίες που, ενώ είναι ανακυκλώσιμες, έχουν χαρακτηριστικά που προστατεύουν κατάλληλα τα παρασκευάσματα μας και διατηρούν αναλλοίωτη τη σύνθεσή τους. Ο διπλός στόχος της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της εγγύησης ποιότητας προσανατολίζει τις επιλογές μας. Συνεπώς, είναι όρος η έρευνα και ενημέρωση για τα νέα δεδομένα.

Αν και είναι μεγάλη η απαίτηση, δε θα μπορούσαμε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα να διατηρήσουμε κάποια στάση που να αντιπαρατίθεται στη φιλοσοφία μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σε αυτό τον άξονα και με τη σειρά μας σας ενθαρρύνουμε να υιοθετήσετε μια στάση ζωής που θα αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Οπότε… τι θα ανακυκλώσετε σήμερα;

Share this post