Λάδι καρύδας: 5 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το «εξωτικό» έλαιο

Λάδι καρύδας: 5 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το «εξωτικό» έλαιο

1.Τι είναι το λάδι καρύδας;

Είναι λογικό να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τα τόσα διαφορετικά προϊόντα καρύδας και τις χρήσεις τους. Ας διευκρινίσουμε λοιπόν ότι το έλαιο καρύδας παράγεται από την πολτοποίηση και εκχύλιση της σάρκας του καρπού του φυτού Cocos Nucifera, γνωστό ως κοκοφοίνικας. Είναι διαφορετικό από το νερό, το γάλα ή την κρέμα καρύδας. Σε θερμοκρασία κάτω των 25 βαθμών Κελσίου είναι σε στέρεη μορφή θυμίζοντας βούτυρο ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες είναι ένα διάφανο έλαιο. Ακριβώς λόγω του σχετικά υψηλού σημείου τήξεως που το χαρακτηρίζει, στην αγορά πωλείται σε βάζα. Σε αντίθετη περίπτωση, τη χειμερινή περίοδο η συσκευασία σε φιαλίδιο ή χειρότερα με αντλία θα σας κρατήσει σε αιώνια αναμονή…

2.Που χρησιμοποιείται το έλαιο καρύδας; Είναι βρώσιμο;

Το έλαιο καρύδας στις μέρες μας, και κυρίως με τη «μόδα της καρύδας» που προωθείται από γνωστό ριάλιτι, αλλά και συνολικότερα με τη στροφή στη χορτοφαγία και στα φυσικά προϊόντα για βελτίωση της ποιότητας της ζωής και διατροφής έχει διαδοθεί ιδιαίτερα. Όμως, η χρήση του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών είναι γνωστή πολλά χρόνια πριν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνη η sauce σοκολάτας που βάζουμε στο παγωτό και όλοι αγαπάμε, που αμέσως παγώνει παίρνοντας το σχήμα της μπάλας.

Ως μαλακτικό μαλλιών εφαρμόζεται στις άκρες για βαθιά ενυδάτωση και προστασία από τη φθορά, και ως μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής για θρέψη, καθιστώντας τα μαλλιά μας λαμπερά και υγιή. Σε στεγνά μαλλιά μπορεί να εφαρμοστεί ως παράγοντας κατά του φριζαρίσματος. Στη ρευστή του μορφή αναμειγνύεται με άλλα φυτικά έλαια δημιουργώντας κατάλληλες φόρμουλες ανάλογα με τις ανάγκες της τρίχας.

Στο δέρμα εφαρμόζεται για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του. Μάλιστα περιέχεται σε διάφορα aftersun ή aftershave προϊόντα του εμπορίου. Παράλληλα ενισχύει τον υδρολιπιδικό φραγμό και παρέχει αντιφλεγμονώδη οφέλη.

3.Τι κινδύνους ενέχει η καθημερινή του κατανάλωση;

Στη διατροφή, αν και στο παρελθόν έχει προωθηθεί ως ευεργετικό έλαιο για την καλή υγεία της καρδιάς, του θυρεοειδούς και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, σήμερα η άποψη αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη. Έρευνες στηρίζουν ότι η πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά το καθιστούν επικίνδυνο για καθημερινή κατανάλωση. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι και το υψηλότερης ποιότητας έλαιο όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού αν υπερκαταναλώνεται. Οπότε με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν πρέπει να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα.

4.Είναι ασφαλές στην καθημερινή περιποίηση;

Το έλαιο καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, Β, Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Η καθημερινή του χρήση είναι απολύτως ασφαλής για την βαθιά ενυδάτωση και θρέψη των επιφανειακών ιστών του δέρματος. Χαρακτηριστικά προτείνεται για τη βελτίωση της όψης των ραγάδων και για καλύτερο αποτέλεσμα συνίσταται η καθημερινή χρήση. Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες μπορεί να ενταχθεί σε αποσμητικά χωρίς το βλαβερό αλουμίνιο. Για τη χρήση στο ντεμακιγιάζ που σίγουρα έχετε ακούσει, μια απλή δοκιμή για αφαίρεση της μάσκαρα θα σας πείσει!

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται η καθημερινή χρήση είναι στο τριχωτό της κεφαλής, και μάλιστα εύλογα όπως και ισχύει για κάθε λιπαρό συστατικό διότι μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει φλεγμονές! Συνεπώς, μπορείτε άφοβα να το εντάξετε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς για πρόσωπο και σώμα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τύπο του δέρματός σας.

5.Όλα τα έλαια καρύδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τα ίδια;

Όπως ισχύει στα περισσότερα αγαθά γύρω μας, υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και μορφές επεξεργασίας για το καθένα, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούν και τις προοπτικές χρήσης τους. Συνήθως υπάρχουν επεξεργασμένα με ψυχρή έκθλιψη, έξτρα παρθένα, ανεπεξέργαστα ή εξευγενισμένα. Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην ρουτίνα ομορφιάς σας το πολυχρηστικό αυτό έλαιο, θα το βρείτε στο κατάστημά μας, σε κατάλληλη ανοιγόμενη συσκευασία των 250ml, πλήρως ανακυκλώσιμη. Το λάδι καρύδας Cat with Hat δεν προορίζεται για κατανάλωση, δεν περιέχει συντηρητικά ή αρώματα. Είναι απολύτως φυσική η σύσταση του και στοχεύει στην ευγενική περιποίηση της επιδερμίδας σας. Χωρίς αμφιβολία, η χρήση του θα παραμερίσει πολλά εμπορικά, ενδεχομένως ακριβοπληρωμένα και σύνθετα είδη, διατηρώντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιθυμείτε!

Share this post