Φυσικό σφουγγάρι: Μήπως είναι τελικά η πιο… οικολογική επιλογή;

Φυσικό σφουγγάρι: Μήπως είναι τελικά η πιο… οικολογική επιλογή;

Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Cat with Hat είναι η έμπνευση από τη φύση και η αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων, έχοντας όμως πάντα ως βασικό χαρακτηριστικό τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Συλλογιζόμενοι, λοιπόν, και τη δική σας ανησυχία στην εποχή που ζούμε, θεωρούμε επιτακτικό να απαντήσουμε σε δύο συχνούς προβληματισμούς που τίθενται σχετικά με ένα από τα πιο χρήσιμα και αγαπημένα μας προϊόντα, το φυσικό σφουγγάρι.

  • Το φυσικό σφουγγάρι είναι φυτό ή ζώο;

Είναι ένα ερώτημα που ταλάνιζε την επιστημονική κοινότητα από την αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ύπαρξη ζωικής αίσθησης στο σφουγγάρι, κατατάσσοντάς το στα ζώα. Πολλοί στη συνέχεια διαφώνησαν, εντάσσοντάς το στο Φυτικό βασίλειο, λόγω της απλούστερης οργάνωσης του. Φαίνεται πως μελετήθηκε εκτενέστερα περίπου το 1825 όταν ένας επιστήμονας παρατήρησε στο μικροσκόπιο την κίνηση του νερού καθώς αυτό διέρχεται από τους πόρους του. Ενώ, δεν διαθέτει το σύνολο των χαρακτηριστικό των ζώων, και είναι περίπλοκο θέμα η κατάταξή του, το 1967 ο Brien, βάσει της δομής και του τρόπου ανάπτυξής τους, τοποθέτησε τα σφουγγάρια οριστικά στα Mετάζωα. Χρησιμοποιεί ως τροφή μικροσκοπικούς οργανισμούς και φυτά του νερού που εγκλωβίζονται στις κοιλότητές του και έπειτα αποβάλει τα περιττώματα του. Συνεπώς, το σφουγγάρι σου ανήκει στο κατώτερο επίπεδο ζωικού βασιλείου!!!

  • Με τη στάση μου θέλω να συμβάλλω στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι οικολογικό να χρησιμοποιώ φυσικό σφουγγάρι στο μπάνιο μου;

Τα φυσικά σφουγγάρια είναι εξ’ ολοκλήρου φυσικά προϊόντα, πλήρως βιοδιασπώμενα και η χρήση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Όχι μόνο διότι αν επιλέξεις ένα συνθετικό σφουγγάρι θα είναι σίγουρα παράγωγο πετρέλαιο, αλλά, κυρίως λόγω της βιώσιμης συγκομιδής τους. Η διαδικασία περισυλλογής του φυσικού σπόγγου, αν και δε το φανταζόμαστε, προάγει την ιδιαίτερη ανάπτυξη των αποικιών του, και συνεπώς ενισχύει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Σαφώς για να ισχύει αυτό, πρέπει να συλλεχθεί από έμπειρους σπογγοαλιείς που δεν μετακινούν την βάση, δηλαδή τη ρίζα των σφουγγαριών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Στην Ελλάδα η διαδικασία συγκομιδής τους είναι γνωστή εκατοντάδες χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν δε γίνεται η συλλογή τους τα σφουγγάρια έχουν μικρότερη μέγιστη διάρκεια ζωής που υπολογίζεται περίπου στα δέκα χρόνια συγκριτικά με την προσεκτική διαδικασία συλλογής που προαναφέρθηκε. Έτσι, χρησιμοποιώντας το φυσικό σου σπόγγο κάνεις καλό στο δέρμα σου και ταυτόχρονα συμβάλλεις από τη θέση σου και στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους!

Στο Cat With Hat συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας για την προστασία του «ευρύτερου σπιτιού» μας, του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτή τη σκέψη προχωρήσαμε στην αλλαγή της συσκευασίας του φυσικού σφουγγαριού που επιλέγεις στο κατάστημά μας, ώστε να αποτρέψουμε τη δημιουργία απορριμμάτων, μη βιοδιασπώμενων! Επιλέξαμε κάτι που ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα του… γάτου με το καπέλο! Χειροποίητα υφασμάτινα πουγκάκια με την υπογραφή και το minimal στυλ που αγαπάμε που προσδίδει μια αίσθηση μαμαδίσιας φροντίδας όταν το δωρίζετε στους ανθρώπους που αγαπάτε ή σε εσάς τους ίδιους!

 

 

Share this post