Αμυγδαλέλαιο: Το έλαιο που δεν πρέπει να λείπει απ’την καθημερινή σας ρουτίνα!

Αμυγδαλέλαιο: Το έλαιο που δεν πρέπει να λείπει απ’την καθημερινή σας ρουτίνα!

Τα αμύγδαλα είναι οι βρώσιμοι καρποί του δέντρου Prunus dulcis, της γνωστής σε όλους μας αμυγδαλιάς. Από την έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς, προέρχεται το αμυγδαλέλαιο. Το αμυγδαλέλαιο (Oleum amygdalae) αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια συμπληρωματικά στην ιατρική πράξη καθώς έχει δειχθεί ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, μεταξύ των οποίων τα εξής (δεν το θεωρούσε τυχαία ο Ιπποκράτης σημαντικό βοηθό της Ιατρικής!):

  • Αντιφλεγμονώδης δράση
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αντι-ηπατοτοξική δράση
  • Βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και περιορισμός των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Αύξηση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας HDL (τη γνωστή και ως καλή χοληστερόλη), μειώνοντας παράλληλα τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας LDL (τη γνωστή και ως κακή χοληστερόλη) κ.α.

Ιστορικά, το αμυγδαλέλαιο είχε χρησιμοποιηθεί στις αρχαίες κινεζικές, αγιουρβεδικές και ελληνο-περσικές σχολές της Ιατρικής για τη θεραπεία παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Επιπλέον, φαίνεται ότι μειώνει εμφανώς τις υπερτροφικές μετεγχειρητικές ουλές και παράλληλα λειαίνει και αναζωογονεί το δέρμα. Λόγω των αντισκληρωτικών του ιδιοτήτων, το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης που επηρεάζουν το εξωτερικό τμήμα του αφτιού.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις του β-ζωοστερόλη, σκουαλένιο, α-τοκοφερόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3)) και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, του προσδίδουν την ικανότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της όψης και της κατάστασης του δέρματος. Πέρα από τη συνεισφορά του στη θεραπευτική, λοιπόν, το αμυγδαλέλαιο συνιστά κι ένα δημοφιλές συστατικό προϊόντων καλλωπισμού και περιποίησης. Οι μαλακτικές, διεισδυτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες καθώς και η δράση αναδόμησης, το καθιστούν ευεργετικό τόσο για το δέρμα όσο και για τα μαλλιά. Χάρη στην ιδιότητά του να αποτρέπει την απώλεια νερού από το δέρμα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Στα μαλλιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μάσκα ενυδάτωσης. Μάλιστα, η ενυδατική δράση του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το αμυγδαλέλαιο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε (κυρίως το μη ραφιναρισμένο) η οποία, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προστατεύει το δέρμα από προκαλούμενες από την ηλιακή ακτινοβολία βλάβες και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.

Φθηνό και απαλλαγμένο από οποιοδήποτε δυνητικά επιβλαβές συστατικό, το αμυγδαλέλαιο είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί άφοβα να ενσωματωθεί στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών σας. Πώς;

  • Ως παράγων ενυδάτωσης, κυρίως για ευαίσθητο δέρμα
  • Ως θεραπεία για τα πολύ ξηρά σημεία του δέρματος, όπως οι αγκώνες και οι φτέρνες
  • Ως σπιτική μάσκα μαλλιών: αναμείξτε αμυγδαλέλαιο με χτυπημένο αβοκάντο και απλώστε το σε νωπά μαλλιά για σούπερ ενυδατωμένα και λαμπερά μαλλιά
  • Εφαρμογή κάθε βράδυ κάτω από τα μάτια μας για να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους
  • Εφαρμογή μετά την αποτρίχωση για περιορισμό του ερεθισμού και της φλεγμονής
  • Ως προϊόν demaquillage για κάθε τύπο δέρματος ακόμα και για τα ακνεϊκά
  • Σε ξηρά και σκασμένα χείλη για ενυδάτωση
  • Ως έλαιο για μαλάξεις
  • Ως διαλύτη αιθερίων ελαίων (έλαιο – φορέας) που πρόκειται να εφαρμοστούν στο δέρμα
  • Για αναζωογόνηση, ενυδάτωση και αναδόμηση της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο
  • Εφαρμογή για γερά και λευκά νύχια που δε σπάνε και δεν ξεφλουδίζουν και στις παρανυχίδες για ενυδάτωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφύγετε να ζεστάνετε το αμυγδαλέλαιο, είτε για μαγειρικούς είτε για λόγους καλλωπισμού. Αυτό επειδή η θέρμανση θα καταστρέψει μερικά από τα συστατικά του.

Η πρόταση μας είναι να προμηθευτείτε το αμυγδαλέλαιο Cat with Hat και σας ενθαρρύνουμε να το αξιοποιήσετε-πέρα από τις παραπάνω χρήσεις- και για την παρασκευή των δικών σας καλλυντικών. Αποτελεί συστατικό-βάση για πολλά προϊόντα ενώ και οι ίδιοι μπορείτε να το αξιοποιήσετε αναμιγνύοντάς το με αιθέρια έλαια, άλλα φυτικά έλαια, στην παρασκευή κεραλοιφής ή άλλων σπιτικών συνταγών περιποίησης. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη… και είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό!!

Share this post