Αλόη Βέρα: “Γνήσια” φροντίδα από τη φύση

Αλόη Βέρα: “Γνήσια” φροντίδα από τη φύση

Η φαρμακευτική Αλόη, ή αλόη βέρα, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που φύεται σε άνυδρες περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική. Η ανάπτυξή της ευνοείται και από το κλίμα της χώρας μας. Έχει το χαρακτηριστικό της κατακράτησης νερού, το οποίο διαμέσου ιδιαίτερων μηχανισμών του φυτού το μετατρέπει σε ένα χαρακτηριστικό ζελατινώδες υγρό.

Η αλόη στο βάθος των αιώνων…
Το όνομα της προέρχεται από την εβραϊκή λέξη “alloeh” (πικρή και λαμπερή) και την λατινική λέξη “vera” (γνήσιος, αληθινός)
Η χρήση της αλόης για τις θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη ήταν διαδεδομένη ως φάρμακο των πληγών ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο την αποκαλούσαν “το φυτό της αθανασίας”. Λέγεται ότι η ομορφιά του δέρματος της Κλεοπάτρας οφειλόταν στη χρήση λοσιόν με βάση την αλόη. Κατά τον Μεσαίωνα αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα για την καθαρτική της δράση. Στις μέρες μας, οι ιδιότητες της Αλόης της γνήσιας αξιοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής με αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα.

Τα πολλαπλά οφέλη της Αλόης
Αν και ήδη είναι γνωστά πάρα πολλά συστατικά της Αλόης με ιατρικό ενδιαφέρον, είναι εντυπωσιακό πως όσο διεξάγονται έρευνες, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός τους.
Από την φαρμακευτική αλόη παραλαμβάνονται δύο ειδών υγρά τα οποία και πρέπει να διακρίνονται λόγω των διαφορετικών τους δράσεων. Κατά τον τραυματισμό του φυτού εκκρίνεται ένα κιτρινοπράσινο υγρό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλοΐνη, στην οποία αποδίδονται και οι καθαρτικές ιδιότητες της αλόης. Από την άλλη πλευρά, το διαφανές ή ημιδιαφανές υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλου έχει καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Η λήψη αλόης από το στόμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην επούλωση εσωτερικών πληγών στους βλεννογόνους του στομάχου και του εντέρου και βελτιώνει τη στοματική υγιεινή. Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές μελέτες για την αντικαρκινική δράση της αλόης.
Στην πραγματικότητα μπορούν να γραφτούν σελίδες ολόκληρες για τα οφέλη του φυτού αυτού. Ας εστιάσουμε όμως στην καλλυντική και δερματική χρήση του μιας και αποτελεί βασικό συστατικό πολλών προϊόντων (σαπούνια, κρέμες, αλοιφές κλπ)
Ενδεικτικά:

• Η διάφανη γέλη της αλόης έχει αντισηπτικές, αναλγητικές και αναισθητικές ιδιότητες, ενώ ανακουφίζει από τον κνησμό που αποτελεί κύρια αιτία μόλυνσης των πληγών
• Είναι εξαιρετικά επωφελής η χρήση της για την επούλωση πληγών καθώς διεγείρει υπεύθυνους ιστούς και κύτταρα για την ανάπλαση. Για το λόγο αυτό σε χειρουργικές επεμβάσεις κατά την ανάρρωση χρησιμοποιούνται επίδεσμοι
εμποτισμένοι με αλόη βέρα
• Ξεχωρίζει για την καταπραϋντική δράση σε εγκαύματα (και ηλιακά). Ταυτόχρονα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία
• Μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης του τραυματισμένου δέρματος αφού δημιουργεί ένα προστατευτικό λεπτό στρώμα στο εφαρμοζόμενο σημείο
• Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της αλόης περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A(αναπλαστικές ιδιότητες), C(αντιοξειδωτικές ιδιότητες) και E(αναπλαστικές ιδιότητες).
• Έχει αντιγηραντική δράση διότι ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα και αντιμετωπίζει την εμφάνιση ελεύθερων ριζών
• Βελτιώνει σημαντικά την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με τοπική επάλειψη στις καταπονημένες αρθρώσεις
• Συμβάλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως της ψωρίασης
• Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ενός μώλωπα έπειτα από κάποιο χτύπημα, όπως ακριβώς και το κρεμμύδι. Άλλωστε, ανήκουν και στην ίδια οικογένεια.
• Προλαμβάνει και απαλύνει τις ραγάδες, αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας

Η φύση για άλλη μία φορά προσφέρει ένα δώρο με πολλαπλές χρήσεις. Τα προϊόντα που περιέχουν ανεπεξέργαστη αλόη είναι πολλά υποσχόμενα για την υγεία του οργανισμού, αφού ενισχύουν τη φυσική του άμυνα. Μπορείτε να “καλομάθετε” το δέρμα σας, εντάσσοντας στην καθημερινή σας περιποίηση την χρήση μιας ενυδατικής κρέμας σώματος με αλόη όπως η body cream “Cat with Hat”…

Share this post