Απολέπιση: Μυστικό Ομορφιάς με ιστορία αιώνων

Απολέπιση: Μυστικό Ομορφιάς με ιστορία αιώνων

Η απολέπιση είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την κεράτινη στιβάδα του δέρματος. Η διαδικασία αυτή έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι οι πρώτοι που εφάρμοσαν αυτή την τεχνική για την βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός τους, ενώ στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ευρέως οι ελαφρόπετρες. Στο πέρασμα των αιώνων, η εφαρμογή απολεπιστικών προϊόντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησης του δέρματος σε κάθε γωνιά της γης.

 

Τα οφέλη της απολέπισης

Κατά την διαδικασία της απολέπισης, ανοίγουν οι πόροι του δέρματος αφού απομακρύνονται τα παλιά επιδερμικά κύτταρα που τους φράζουν και επιτυγχάνεται βαθύτερος καθαρισμός. Η εφαρμογή προϊόντων στο δέρμα που έχει υποστεί απολέπιση είναι πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα αποκαλύπτονται τα νεότερα κύτταρα, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λείο, απαλό και υγιές. Η τραχύτητα και η θαμπάδα που προκαλούνται από το στρώμα των νεκρών κυττάρων σταδιακά ελαττώνονται. Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός καθώς και η παραγωγή δομικών πρωτεϊνών (κολλαγόνο, ελαστίνη). Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που η απολέπιση αποτελεί μέρος της θεραπείας των ραγάδων και των ουλών. Τέλος, οι ευεργετικές του ικανότητες είναι πολύ δημοφιλείς σχετικά με την πρόληψη της ακμής.

 

Scrub VS Peeling

Η απολέπιση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μηχανικά, είτε χημικά.  Η μηχανική απολέπιση ή αλλιώς scrub πραγματοποιείται λόγω της τριβής μεταξύ του δέρματός μας και των-απαραίτητων για την αποτελεσματικότητα του προϊόντος-κόκκων όσο εμείς κάνουμε απαλό μασάζ. Λόγω της δράσης αυτής σπάνε οι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας και τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται. Κατά τη χημική απολέπιση, κοινώς το peeling, οι δεσμοί σπάνε λόγω της δράσης κατάλληλων για αυτό το σκοπό ουσιών (ΑΗΑ και ΒΗΑ). Η κάθε μέθοδος έχει διαφορετικές ενδείξεις. Κατά κανόνα όμως, το να κάνουμε scrub μπορεί να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής περιποίησης της υγιούς επιδερμίδας και να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν γίνεται ορθά.  Αντίθετα, το peeling αξιοποιείται συχνότερα για την ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα, ή όταν υπάρχει τάση ακμής. Μάλιστα καλό είναι να πραγματοποιείται έπειτα από συμβουλή ειδικού, επιλέγοντας ένα σωστό προϊόν που δε θα βλάψει το δέρμα μας.

 

Η σωστή διαδικασία της μηχανικής απολέπισης…

Το scrub εφαρμόζεται σε καθαρό και απαραιτήτως βρεγμένο δέρμα. Το ιδανικό είναι να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ντουζ και ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό. Επιλέγουμε να κάνουμε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις ειδικά στις πιο ευαίσθητες επιφάνειες, όπως το ντεκολτέ. Επιμένουμε σε σημεία όπως τα γόνατα, οι αγκώνες και οι φτέρνες, αφού συνήθως είναι οι πιο άγριες περιοχές λόγω των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων. Στο τέλος ξεπλένουμε με άφθονο νερό και ενυδατώνουμε το δέρμα με κρέμα ή λάδι σώματος.

Η συστηματική απολέπιση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι λάθος να κάνουμε μία φορά ένα πολύ δυνατό scrub και να περιμένουμε πως το δέρμα μας θα γίνει μεταξένιο αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα το τραυματίσουμε. Είναι προτιμότερο να κάνουμε συχνότερα και το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να φανεί.

Δεν πρέπει να κάνουμε peeling σε εγκαύματα, πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.

Extra tip: Πριν και μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση με μηχανή εφαρμόστε ένα προϊόν για μηχανική περιποίηση ώστε να καθαρίσει, το δέρμα και να μην εγκλωβίζονται οι τρίχες, αποτρέποντας την εμφάνιση θυλακίτιδας. Επαναλάβετε κάθε 5-6 μέρες. Το δέρμα σας θα είναι πολύ απαλό ενώ το ξύρισμά σας θα διαρκέσει περισσότερο.

 

Απολέπιση: χειμώνα ή καλοκαίρι;;;

Όπως η ενυδάτωση, έτσι και η απολέπιση δεν έχει εποχή. Χρειάζεται το χειμώνα καθώς το δέρμα μας κάτω από τα ρούχα και λόγω της συνεχούς τριβής συσσωρεύει νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, η επιδερμίδα έχει μεγάλη ανάγκη για ενυδάτωση, άρα και βαθύτερο καθαρισμό, ώστε να απορροφά τα συστατικά του ορού ή της ενυδατικής σε βάθος. Μάλιστα, η εφαρμογή ενός απολεπιστικού προϊόντος στα κάτω άκρα επιβάλλεται, αφού φοράμε συνέχεια κλειστά παπούτσια που τα καταπονούν και δημιουργούν σκληρύνσεις. Τους ζεστούς μήνες, καθώς και όταν έχει υγρασία, επιβάλλεται να κάνουμε απολέπιση διότι λόγω της ακτινοβολίας UV δεν ανανεώνονται τα κύτταρα όσο συχνά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι.

 

Και μιλώντας για απολέπιση… δεν μπορεί να μη αναφερθεί η σειρά των body scrubs  “Cat with Hat”. Οι κόκκοι που περιέχονται είναι άλατα νεκράς θάλασσας μεσαίου μεγέθους ώστε να μην τραυματίζουν την επιδερμίδα. Φυσικό μελισσοκέρι, βούτυρο καριτέ, ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, αμυγδαλέλαιο και λάδι αβοκάντο, συστατικά ιδιαίτερα γνωστά για τα οφέλη τους στο δέρμα, αλλά και αρίστης ποιότητας ανάμεσα στα διάφορα που υπάρχουν στο εμπόριο, είναι εκείνα τα οποία επιλέχτηκαν με ιδιαίτερη μέριμνα για να συνθέσουν την φόρμουλα των scrubs. Ξεχωρίζουν για την απολεπιστική και ενυδατική τους δράση και είμαστε βέβαιοι πως θα καλύψουν κάθε σας προσδοκία…

Share this post